Lasă un comentariu

Europa League 2012, teasing pentru turismul romanesc

Este zarva mare prin Bucuresti, zilele acestea, cu ocazia organizarii marii partide de fotbal mult asteptate. Consider ca meciul de fotbal disputat de cele doua echipe din Spania Atletico Madrid si Athletic Bilbao reprezinta atat pentru Romania cat si pentru poporul Roman o noua etapa matura in care aratam ca putem si suntem civilizati. Lasand la o parte chestiunile de nivel geografic ale unor turisti spanioli care confunda Bucurestiul cu capitala Ungariei, lucrurile se misca bine. Asta pntru ca avem un National Arena, suntem gazda unui eveniment atat de prestigios dar si a unor invitati de seama din Spania care ne vor vizita tara.

Ce inseamna meciul pentru turismul romanesc? Pai, in primul rand au de castigat: liniile aeriene de transport, agentiile de turism, hotelurile, barurile, restaurantele si chiar taximetristii, dat fiind fluxul mare de turisti spanioli care vin in Bucuresti.

Am auzit declaratii de genul: „Totul este frumos, ne simtim bine, oamenii sunt placuti, atmosfera este buna, berea este ieftina”. Dar si: „Vom pleca in weekend, nu dupa meci, vrem sa mergem sa vizitam Castelul Bran”, „Bucurestiul este cel mai bun oras dupa Madrid din Europa.”

Asadar, acest meci este o buna ocazie de a demonstra inca o data ca Romanii pot fi civilizati, se pot comporta ca oricare alt popor educat din tarile Europei. Ma bucur ca feedback-ul acesta este unul pozitiv si turistii sunt chiar surprinsi de ceea ce au gasit in Romania, total diferit de ceea ce a fost raspandit despre noi in Spania. Problema cainilor o vad subiectiva. Animale exista peste tot, persoane homeless de asemenea. Important este ce facem cu acestia…

Cum arata si titlul articolului meu, meciul de fotbal este o ocazie de buna de a ne promova tara. Desi avem un brand de tara, mult controversata frunza, turistii si chiar romanii au ce vizita in Romania. Nu ma refer aici numai la frumusetea Romancelor care este bine cunoscuta si apreciata, dar ma refer la obiectivele turistice din Romania, avem litoral (asa cum este el, dar il avem si trebuie exploatat la maxim); exista tari in lume care nu au iesire la nicio apa, deci pentru sezonul estival si nu numai, apeleaza la bogatiile naturale ale altor tari. In plus, Carpatii sunt deosebiti si merita vizitati. De asemenea Romania este o tara plina de cultura, istorie, gastronomie traditionala, statiuni montane, balneoclimaterice, estivale. Este trist daca vizitezi o tara si te intorci acasa sa schimbi impresii cu cei dragi doar despre berea ieftina sau mancarea traditionala, cluburi, etc.

Pentru Bucuresti, as recomanda:

 • Palatul Parlamentului – a doua cladire din lume dupa Pentagon;
 • Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti;
 • Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa;
 • Muzeul National de Istorie – tezaurul romanesc;
 • Muzeul Militar National;
 • Parcul Herastrau;
 • Parcul Cismigiu;
 • Gradina Botanica Dimitrie Brandza infiintata in vremea lui  Al. I. Cuza (1860);
 • Centrul Vechi.

Pentru Romania, as recomanda:

 • Statiunea Sovata, judetul Mures. Statiunea este indicată pentru tratamentul bolilor ginecologice;
 • Statiunea Vatra Dornei, judetul Suceava. Statiune balneara, iarna se pot practica sporturi de iarna;
 • Statiunea Baile Felix, judetul Bihor. Statiune cu ape termale care contin saruri minerale;
 • Castelul Bran, judetul Brasov;
 • Catelul Peles, judetul Prahova;
 • Curtea Domneasca de la Targoviste si Turnul Chindei, judetul Dambovita;
 • Complexul Brancusi, judetul Gorj. Masa tacerii, Poarta sarutului si Coloana infinitului.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: